Activiteit

Webinar Kruiden telen en gebruiken: zaden, zon en zalf

donderdag 24 juni 2021   |   19:30 - 21:00 uur   |  

In de serie webinars die Eetbaar Olst-Wijhe vanwege de corona-pandemie sinds het najaar organiseert, zoomen we op donderdag 24 juni in op de teelt en het gebruik van kruiden. Een onderwerp dat uitstekend in de zomer past, omdat in dit seizoen natuurlijk heel veel kruiden door hun bloei overal zichtbaar zijn. Daarmee is dit ook een moment om je te bezinnen welke kruiden je zelf in je tuin zou willen hebben. Hedwig Schoots van Gradinka Kruidentuinen neemt ons mee in haar diepgewortelde kennis.

Om deel te nemen moet je je hier aanmelden: http://bit.ly/WebKruiden2406 Je krijgt dan automatisch een toegangslink toegezonden. 

In Beuningen bij Nijmegen ligt de biologisch-dynamische Gradinka (= ‘tuin’ in het Bulgaars), waar planten van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, verfkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten groeien. Deze plek is de weerslag van de passie van Hedwig Schoots voor de enorme diversiteit aan levensvormen die de natuur biedt, en de vele manieren waarop deze voor de mens van waarde kunnen zijn. Daarvoor is het uiteraard nodig om kennis en ervaring op te bouwen, en daarvan zal Hedwig in het webinar het een en ander delen. Als zus van een actieve vrijwilligster van Eetbaar Olst-Wijhe doet zij dat met veel plezier. Daarvoor zal zij diverse hoofdlijnen belichten, want haar eigen expertise is veel groter dan in een webinar past, en zonder meer indrukwekkend. Misschien is die voor sommigen zelfs wel intimiderend, zoveel zou ze hierover kunnen vertellen. Maar niemand wordt met plantenkennis geboren, en elk moment kan een begin zijn. En de enige manier om zelf kennis en ervaring op te doen, is natuurlijk om dat begin ook echt te maken. Eetbaar Olst-Wijhe hoopt dan ook dat dit webinar daar voor velen de ‘trigger’ voor zal blijken te zijn. 

Nu was uitgebreide kennis over kruiden en hun geneeskrachtige werking eeuwen geleden sowieso intimiderend voor autoriteiten, zeker als het vrouwen waren die deze bij zich droegen. Gelukkig kijken de meesten van ons daar nu heel anders naar, namelijk als een schat waarmee we onszelf en de wereld om ons heen kunnen helen, versterken en verrijken. Concreet kunnen we allemaal baat hebben bij het soort producten die iemand als Hedwig van haar planten maakt, zoals zalf, tinctuur, massageolie, zeep en andere verzorgingsproducten. Veel mensen zijn inmiddels ook nieuwsgierig naar middelen die onze hele gezondheid ondersteunen, zodat we niet alleen bepaalde klachten kunnen verhelpen maar ook ons immuunsysteem sterker en scherper maken. En hoe mooi is het dan niet als je zelf in je eigen tuin of omgeving de planten daarvoor kunt laten groeien? 

De liefde van Hedwig voor dit werk omvat ook groentes, die allereerst ‘gewoon’ voor ons dagelijkse voedsel waardevol zijn. Een bijzondere plek daarin nemen bij haar de tomaten in, waarvan zij vele verschillende rassen teelt - grote, kleine, rond, puntige, rode, gele, paarse enzovoort. Een andere, minder courante categorie is die van de verfplanten, die ook al eeuwen worden gebruikt voor het geven van specifieke kleuren aan (natuurlijke) stoffen. En inmiddels heeft al haar bevlogenheid in de Gradinka-tuin bovendien geleid tot een levendige (ruil)handel in de zaden van al die planten. Ook dat begon natuurlijk met het bewaren van zaden voor eigen gebruik. Deze handel helpt om haar tuinen én de biodiversiteit op veel meer plekken in stand te houden. Zij staat met haar zaden op markten op verschillende plekken in het land, en ook verkoopt zij ze via haar webwinkel. 

Zoals in onze eerdere webinars zal Hedwig om te beginnen haar verhaal doen; daarin zal zij de diverse planten groepsgewijs de revue laten passeren, met tips over de opkweek en het gebruik ervan, met toepassingsmogelijkheden, zoals voor kruidenthee, eerste hulp, bloemen voor bijen en vlinders, wildpluk uit eigen tuin. Vervolgens is er ruimte voor vragen, die ze zo goed mogelijk zal zien te beantwoorden. Ook kunnen deelnemers vooraf al vragen stellen, via eetbaarolstwijhe@gmail.com. Die brengen we dan ter sprake. Ideeën voor initiatieven om bijvoorbeeld samen met anderen aan kruidenkennis te werken, zijn zowel vooraf als tijdens het webinar zonder meer welkom. 

Zie ook: https://gradinka.nl/

Aanmelden: http://bit.ly/WebKruiden2406 

Kosten
Gratis
Aanmelden
Aanmelding vooraf noodzakelijk
Documenten