Activiteit

Webinar Hoop Heggen - actie in het landschap!

maandag 19 april 2021 , 19:30 - 21:00 uur

In ons 6e webinar vertelt Jantine Schinkelshoek hoe zij met haar Stichting Hoopheggen vanuit Olst het landschap helpt verrijken, door zoveel mogelijk heggen aan te planten. Per jaar heeft Hoopheggen inmiddels zo'n 5 kilometer nieuwe heg aangelegd, voornamelijk in Overijssel en Gelderland. Waarom doet zij doet, en hoe pakt zij dat aan? Je kunt weer vragen stellen, en ze gaat ook in op manieren om zelf bij te dragen aan herstel van biodiversiteit in je tuin en daarbuiten. 

Aanmelden doe je hier: bit.ly/WebHeg19-4

Als landschapsarchitect maakte Jantine vaak plannen om de teruggang in de stand van vogels en insecten tegen te gaan. Afhankelijk van haar opdrachtgever werden haar plannen uitgevoerd. Of niet. Daarbij besefte zij steeds meer, dat zij behoort tot de eerste generatie die inziet dat we iets hebben afgebroken dat van levensbelang is. En dat we met elkaar de laatste generatie vormen die dit weer op kan bouwen. Dat vroeg om actie. Vriendelijke actie. Actie waar niemand toe gedwongen wordt, maar waarmee je juist mensen uitnodigt om mee te gaan doen.

Zij hield al enorm van heggen, omdat ze verbindend zijn in het landschap en veel planten en dieren van voedsel of bescherming voorzien. Daarnaast stond Nederland vóór de uitvinding van het prikkeldraad vol met heggen! Vandaar dat ze begon met het aanplanten van heggen. Eerst bij buren, toen bij vrienden, toen bij vrienden van vrienden. Ze plantte met kinderen, ouderen, jongeren en hele gezinnen samen. Jet Nieboer en Joukje Bosch sloten zich aan en samen maakten ze van Hoopheggen een stichting: drie vrouwen, werkzaam in de groene sector en vol goede moed.

Wie zich aanmeldt als grondeigenaar, krijgt van de stichting een beplantingsadvies, zodat de heg maximaal bijdraagt aan de biodiversiteit. Ook draagt de stichting financieel bij en helpt mee met de aanplant. Tijdens de plantdagen staan lol, lekker eten en aandacht voor de mooie planten centraal. Je kunt de stichting steunen door mee te komen aanplanten, en door geld te doneren voor plantmateriaal, of door een plantlocatie aan te bieden van minimaal 250 meter lengte. Vrijwilligers keren altijd voldaan huiswaarts, omdat ze aan het eind van de dag samen echt een nieuw landschapselement hebben neergezet. Maar ook omdat een dag in de buitenlucht iedereen zo ontzettend goed doet. We willen met het webinar iedereen inspiratie bieden over hoe ieder van ons als individu van betekenis voor onze leefomgeving kan zijn.

Kosten
Gratis
Datum ma 19 april 2021
Illustration
 
Documenten

Deel dit: